2014. október 16., csütörtök

Rezeda - 2014. október 13.

Kezdés: 16.00
Hagyományőrző játék: Ördögös;
A játék szereplői: a festékes, az ördög és az angyal. Az angyal és az ördög kimegy a teremből. Mindenki választ magának egy virágnevet, megmondja a festékesnek majd mögé áll. Amikor már mindenkinek van neve, akkor jön az angyal, és párbeszédet folytat a festékessel:
- Csing-ling-ling! - Ki jár itt? - Az angyal! - Kit keres? - Festékest! - Milyenest? – Az angyalnak megaranyozott, megillatozott, legszebbik... ( és itt mond egy virágnevet)
Ha van olyan virág, akkor az beáll az angyal mögé, ha nincs, akkor a festékes így válaszol: Ilyen nincs kiskertemből kiszáradt! 
Miután az angyal és a virág(ok) távoztak, jön az ördög:
- Bumm, bumm, bumm! - Ki jár itt? -  Az ördög! - Kit keres? - Festékest! - Milyenest? - Az ördögnek megrotyogtatott, megpotyogtatott legrondábbik... (itt mond egy virágnevet).
Ugyanaz az eljárás, mint az angyalnál. Egyszer az angyal, egyszer az ördög kopog. A játék addig tart, amíg el nem fogynak a virágok. Akinek több virága lesz, az „elverheti" a másikat.

- Fenem, fenem a kaszát, vágom az ördög nyakát! (vagy angyal nyakát) - ez úgy történik, hogy a gyerekek felállnak két sorba egymással szemben, közben a kezükkel föl-le mozgást végeznek. A veszteseknek pedig át kell futniuk a két sor között.

Népdal: Azt gondoltam, eső esik...

Azt gondoltam eső esik,
Pedig a szemem könnyezik.
Az én szemem sűrű felhő,
Onnan ver engem az eső.

Gyere rózsám béküljünk meg,
Mi egymásnak engedjünk meg.
Mindig voltak kik így jártak,
Mind megengedtek egymásnak.

Tánclépés: Csárdás, ugrós (ismétlés)

Vége: 16.55






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése